putujte, učite, uživajte, spoznajte, budite sretni...imajte svoj okvir za sećanja

понедељак, 26. март 2018.

kiša u Temišvaru

kada smo planirali izlet do Temišvara u martu niko nije računao na kišu.
puno puta sebi kažem da na put idemo u kasno proleće leti i samo ponekad na jesen.ali volim da skoknem i napravim te kratke izlete.šta ću? to je jače od mene.
...a temišvarsko nebo se otvorilo, kiša lagano slagala kapi u fine barice...ako ste dobro raspoloženi ni kiša se ne čini strašnom, na protiv celi grad je dobio posebnu notu.
kad negde krećemo volim da pročitam komentare, snabdem se mapom i savetima.
tako je bilo i sada.
plan je bio obilazak centra:trg pobede, slobode i trg jedinstva.silazak do reke, i šetnja njihovim parkovima koji okružuju centar grada.baš bi lepo iskoristili vreme .više od pola grupe se radovala nekom šopingu.za mene je to onako...pomalo gubljenje vremena.a kiša  i loše vreme su učinili svoje.obilazak se sveo na uži centar grada, topli kapućino u "Lojdu"obilazak finih tezgi pred uskršnje praznike i ručak uz put.
kako slike govore više od hiljadu reči prošetaću vas temišvarom...
temišvar umiven kišom

trg jedinstva



bogati ikonostas


vrata na srpskoj sabornoj crkvi

kip device Marije



na trgu Pobede prelepa zdanja secesije nastala od 1910 do 1914 godine , kao i saborna katedrala Banatske mitropolije iz 1946
saborna katedrala Banatske mitropolije iz 1946

opera




pauza u Lojdu

uskršnji kiosci


...i karusel koji vraća u detinjstvo

i  on je pokisao





i nekako sam se sve uzmuvala jer mi se pokvario plan: u Lojdu gužva ne mogu nam poslužiti tradicionalni rumunski kolač, parkovi i reka ostaše za neku drugu posetu i više sunca.za utehu obećavam sebi da ću se vratiti u ovaj predivni grad i sagledati zdanja bogate arhitekture i objektivom po sunčanom danu., a do tada sebi ću za utehu pripremiti nešto iz rumunske kuhinje.biće i recepta na Mives DIY/papanas-iz-temisvara

do sledećeg posta

Нема коментара:

Постави коментар